login::  password::




cwbe coordinatez:
101
63564
63588
6133775

ABSOLUT
KYBERIA
permissions
you: r,
system: public
net: yes

neurons

stats|by_visit|by_K
source
tiamat
K|my_K|given_K
last
commanders
polls

total descendants::308
total children::58
36 K

show[ 2 | 3] flat


KredenZ0
tom_myto0
Lego0
darshan0
palik0
ste0
alfonz0
spectre0
4mood0
Acron0
netvor0
kajco0
maaca0
tlamer0
Cudo0
mysak0
week0
instantna sv...0
ZazvoR0
Sona0
diagnoza: av...0
derek0
muna0
chocolat0
niekt00
kioshi0
Phaceo0
mamaralo0
vlastos0
jaffar1
coffee1
pstmn1
hadar1
jevgenij1
ash1
triyen1
soborka1
mawek1
mzpx1
Trilobite1
ziman2
fazulisko2
arrow3
mammothica3
hado3
Barix3
pokuston3
_3
Kusok3
tralala3
ondatra3
ruy3
3
haro3
illych ramirez4
skurka4
chymus4
ivik4
oblacek4
hanynka4
Malyf4
beker4
jun▲4
schubro4
superpussy4
kljucevskaya4
hauso4
Dee Dee5
Invent0r5
tramalia6
shereel6
milton6
dan07
mya8
evadka8
cicimbrus8
Sante10
skurva.10
fefo10
walterego10
Zlad!10
.sw3rty10
m@rek10
efka10
nme10
Ywettka10
10
zebyzebra10
sasha10
XcomeX11
jezek11
vykĺbená z...11
Siren12
je te tue12
kujon12
janella13
Murraya13
pyxel13
Crevo13
W3rewolf13
astrud13
fejmoz13
rach13
_tenaten_14
dragulievic14
gomez14
mental shape17
drobna19
allure19
touch me i\'...20
s722
AZ22
*sykorka*23
codeinne24
Amber25
pj26
pawuk26
eyes wide open27
ma27
ronin27
smrtak27
gapa28
Alenie29
paranoia29
830
bifrost31
k0zmonAut32
didaktikskalica32
lubomier.sk33
wo.hu35
hooger38
3k39
sono39
cocacoala39
Lucsia40
vlku41
chelly41
Jay to the Zee41
chinaski42
miloxe42
smolkop42
Hostage_42
Carpathian42
Sedna43
vrq[Locked_OUT]45
Janko3345
chutko madada46
kurtcha48
tumblr_losvgk00Ku1qzsdtx.jpg

Peciete si tu niekto vlastny chleba (nie v masine) ?
Som dnes skusal po case zas a zdokumentoval, rad uvitam pripomienky.




0000010100063564000635880613377508483231
Sona
 Sona      09.04.2018 - 08:28:59 [16K] , level: 1, UP   NEW
Už taká moja klasika - kysnutie cez noc, ranné stáčanie do ošatky (pred prácou, káva, zástera, strčiť ruky do cesta, pomojkať chlebík, uložiť do ošatky, za to predsa stojí si o 10 min privstať) a pečenie po príchode z práce. Kvalita ako vždy mobilná (hádam si raz aj voláke fotítko zaobstarám...)

20180406_055659.jpg?w=481&h=641
štvrtok 18:00 čerstvo zamiesené (ešte tri krát prekladaný v priebehu 2 hodín, následne išiel do rána oddychovať na chodbu)

20180406_055546.jpg?w=736
piatok 5:30 po kysnutí na chodbe - dvoj až trojnásobný objem

20180406_060119.jpg?w=736
stočený do ošatky

20180406_163430.jpg?w=736
piatok 15:30 po návrate z práce ma čakal takto krásne nakysnutý chlebík, dokonca prerástol ošatku

20180406_163617.jpg?w=571&h=424
narezávanie pred pečením (zabraňuje nechcenému praskaniu)

20180406_184741.jpg?w=641&h=481
výsledný produkt

000001010006356400063588061337750848323108483455
Kusok
 Kusok      09.04.2018 - 14:48:20 , level: 2, UP   NEW
dobra je ta knizka?

00000101000635640006358806133775084832310848345508483775
Sona
 Sona      10.04.2018 - 07:46:16 , level: 3, UP   NEW
áno, za 10€ si myslím, že super deal

- dobre vysvetlený úvod do kváskovania
- síce menej obrázkov, ale o to viac receptov
- zatiaľ som z nej robila 3 chleby a všetky tri vyšli parádne (sa mi zdá, že má lepšie vyladené pomery, z knihy kváskovanie som niekedy musela pridávať múku, alebo vodu, lebo sa mi nezdalo cesto úplne ok)

000001010006356400063588061337750848323108483336
hvizdo
 hvizdo      09.04.2018 - 11:27:49 , level: 2, UP   NEW
ak to fotitko, co lezi v skrini za dva litre nestaci, mozme si aj nove kupit, ja som za :)

00000101000635640006358806133775084832310848333608483338
Sona
 Sona      09.04.2018 - 11:30:37 , level: 3, UP   NEW
len mne treba fotítko len s jedným gombíkom vieš? a nie objektívy meniť a iso riešiť....

0000010100063564000635880613377508483231084833360848333808483353
hvizdo
 hvizdo      09.04.2018 - 11:59:49 , level: 4, UP   NEW
ja ti to ukazem :D

000001010006356400063588061337750848323108483336084833380848335308483356
Sona
 Sona      09.04.2018 - 12:06:13 , level: 5, UP   NEW
môžeme skúsiť, ale možno to skončí tak ako keď som ťa učila kódiť ;P

0000010100063564000635880613377508473743
Sona
 Sona      20.03.2018 - 07:50:44 [21K] , level: 1, UP   NEW
Dostala som novú knižku - Ruce v mouce sa volá (inak so far asi naj kniha o kváskovaní, dobre vysvetlené a stojí len 10€ - oproti tomu kniha kváskovanie stála 29,9€). Asi som už trochu blázon, lebo mám doma 5 kníh len o chlebe...
Takže samozrejme som hneď musela vyskúšať voláky nový recept. Zaujal ma pšeničný so záparou, hlavne preto, že narozdiel od predchádzajúcich, išla do tejto zápary okrem všetkých možných semien aj múka. Zamiesené večer, poctivo som 4x prekladala, celú noc kysol na chodbe (asi 13stupňov), ráno pred robotou stočené do ošatky (zas kysnutie na chodbe) a po práci upečený. Chuťovo NAJLEPŠÍ chlebík aký som doteraz napiekla, mäkkučký, kôrka chrumkavá, pekný tvar - napchali sme sa do prasknutia..
20180319_162028.jpg?w=736
20180319_183914.jpg?w=736
20180319_183828.jpg?w=736
mobilná kvalita...

000001010006356400063588061337750847374308479682
mamaralo
 mamaralo      31.03.2018 - 17:56:35 , level: 2, UP   NEW
krásny chlebík
ja už tomua si tiež prepadám... ani sa ti nečudujem.. je to celkom zaujímavé.. tá alchýmia..
ja som si kúpila kváskovanie2, no ale tak skaredú knihu som nevidela:) neviem kde som oči nechala..
Kvások od Lenky Mančíkovej je pekná knižka...
nabudúce hodím aj obrázok nejaký :)

000001010006356400063588061337750847374308473914
tali
 tali      20.03.2018 - 12:41:20 , level: 2, UP   NEW
o recept a postup sa nepodelis?

hlavne veselo :)

00000101000635640006358806133775084737430847391408474244
Sona
 Sona      20.03.2018 - 20:51:33 [1K] , level: 3, UP   NEW
rozkvas (vsetko zmiesat, a necha na linke 9-12 hod stat)
-30g razny kvasok
-150g vody
-150g psenicnej chlebovej muky

zapara
-50g psenicnej celozrnnej muky
-2kopcom lyzice lanove semienko
-2kopcom lyzice dynove semienko
-2kopcom lyzice sezam (ja som davala nelupany)
-2kopcom lyzice slnecnica
-250g vriacej vody
vsetko poriadne (a podla moznosti rychlo) zmiesat a zakryt aby neunikala para, nechat vychladnut (ja ju robim naraz s rozkvasom)

cesto
-kvasok + zapara
-300g psenicnej chlebovej
-70g vody
-2.5 lyzicky soli

vymiesit cesto (mne sa povodny recept zdal velmi riedky tak som dala naviac asi 5 kopcom lyziciek muky), nechat kvasit na linke asi 2-3 hodinky, poctivo prekladat kazdu polhodku, stocit do osatky a nechat kysnut dalsie 2-3 hodky. Piect na 250 stupni 15 min so zaparenim rury, potom stiahnut na 200, vyvetrat ruru, a piect este asi 30 min. bez zaparenia

A ak ta kvaskove (alebo aj klasicke) pecenie aspon trochu zaujalo, fakt odporucam tu knihu ruce v mouce, za 10 eur je to fakt dobry deal.

0000010100063564000635880613377508473743084739140847424408474833
tali
 tali      21.03.2018 - 20:00:38 , level: 4, UP   NEW
priznam sa, ze chlieb som este nepiekol. zatial len kolace a medovniky. ale uz dlho sa k tomu odhodlavam a ked taketo nieco vidim, tak si hovorim "idem do toho"

idem objednat knihu a osatku. s vysledkom sa pochvalim (ak nevyhorime)

hlavne veselo :)

000001010006356400063588061337750847374308473914084742440847483308474967
Sona
 Sona      22.03.2018 - 07:35:11 , level: 5, UP   NEW
no daj potom vedieť, ako si dopadol (na začiatok skús asi skôr nejaký pšeničný - tie bývajú nadýchanejšie, ražné sú hutné)

0000010100063564000635880613377508471842
Sona
 Sona      16.03.2018 - 07:13:03 [9K] , level: 1, UP   NEW
moje posledné dva

20180224_142843.jpg?w=736

20180316_051642.jpg?w=736
zemiakový pšenično-ražnýcelozrnný pšeničný s chia

000001010006356400063588061337750847184208472400
vermachti
 vermachti      16.03.2018 - 21:05:33 , level: 2, UP   NEW
robis aj bezlepkove?

00000101000635640006358806133775084718420847240008473271
mamaralo
 mamaralo      19.03.2018 - 10:09:06 (modif: 19.03.2018 - 10:12:34) [1K] , level: 3, UP   NEW !!CONTENT CHANGED!!
ja skúšam, lebo syn má celiakiu... vieme o tom asi mesiac,
zatiaľ som nejakých 5 chlebov upiekla...
najviac mi pomohlo ísť na kurz k Lenke Mančíkovej zo zdravepecenie.sk
Ona mi aj dala dobrý ryžový kvások
podarilo sami podľa jej receptu upiecť celkom jedlý chlieb z jednodruhových múk (nie zo zmesi)

Každopádne včera som prvýkrát piekla z darovaného ražného lepkového kvásku a sama som neverila
že aký dobrý chlieb... to JA som schopná upiecž dobrý chlieb?

oproti tomu je bezlepkové kváskovanie čistá SMRŤ

Takže dá sa to.. ale prvé pokusy skončili ako strúhanka :)
čo som zastiaľ zistila tak ten chlieb nikdy nebude ako klasický chlebík lepkový, bohužiaľ
a kedže alternatívou je balený trvanlivý HNUSNÝ chlieb tak mám veľkú motiváciu sa to naučiť... :)

00000101000635640006358806133775084718420847240008473211
Sona
 Sona      19.03.2018 - 08:12:28 , level: 3, UP   NEW
Zatiaľ som k tomu nemala dôvod - nikto v okolí netrpí ani alergiou, ani intoleranciou

Ale v kniha kváskovanie je o tom celá kapitola, ale zatiaľ ju úspešne ignorujem

000001010006356400063588061337750847184208472094
mysak
 mysak      16.03.2018 - 12:18:36 , level: 2, UP   NEW
vyborne vyzeraju oba - pekne nakysnuty ten zemiakovy
chce sa ti dat recept pls?

00000101000635640006358806133775084718420847209408472216
Sona
 Sona      16.03.2018 - 14:28:59 (modif: 16.03.2018 - 19:08:28) [1K] , level: 3, UP   NEW !!CONTENT CHANGED!!
rozkvas (nechat prekvasit 9-12 hod na linke)
-150g razna muka
-150g vody
- 1 PL kvasku

cesto
-300g psenicnej chlebovej mukz
-20g raznej chlebovej
-1 stredne velky zemiak uvareny
-170g vody
-2CL soli

zmiesit cesto s rozkvasom, nechat 3hodky kysnut (cesto kazdu hodku poprekladat), stocit do osatky a nechat este 2-3 hod. kysnut, piect na 250C so zaparenim 10 min, dopekat na 200 C bez zaparenia este asi 20 min, kym po poklopani na spodok neznie duto

0000010100063564000635880613377508471842084720940847221608472931
mysak
 mysak      18.03.2018 - 12:35:58 , level: 4, UP   NEW
dakujem, najblizsi volny vikend idem do toho

0000010100063564000635880613377508426951
Sona
 Sona      04.12.2017 - 08:10:46 , level: 1, UP   NEW
Po dlhšej pauze (podarilo sa mi kvások dlhšie nenakŕmiť a tak chudák po dvoch rokoch služby umrel) mi už pečenie chleba začalo chýbať a tak som si založila nový ražný kvások. Po 10 dňoch poctivého kŕmenia som konečne mohla zamiesiť.
Tento krát pšenično-ražný s tangzhongom a semienkami. S cestom sa mi robilo fajne, takmer nelepilo, bolo by skvelé do ošatky, ale už som mala vymazané a vysypané formy, takže chlebíky išli do nich (škoda, mohla byť fajná kôrka). Výsledok mäkkučký, rovnomerne nadýchaný chutný chlebík)

20171202_162218.jpg?w=466&h=349


000001010006356400063588061337750842695108429314
kajco
 kajco      09.12.2017 - 06:59:31 , level: 2, UP   NEW
kvasok si si zakladala sama? s tym zatial nemam skusenost, vzdy som bud dostal alebo som si vypytal a uz len prikrmil.. bojim sa zalozit vlastny) je to v poriadku? mas nejake tajne tipy?

00000101000635640006358806133775084269510842931408429981
Sona
 Sona      11.12.2017 - 07:54:34 [2K] , level: 3, UP   NEW
hej sama som si zakladala (aj ten predtým), na tom fakt nič nie je (to len miešaš múku s vodou najskôr 2x denne, potom len raz, a necháš to na linke vyložené - fakt sa nie je čoho báť, ak má bublinky, tak si vypestoval svoj prvý kvások)

a tipy určite nie sú tajné, pri troche snahy ich nájdeš kade tade po internetoch/knihách
- jednoduchšie je mať ražný kvások (nie je taký citlivý, a upečieš z neho aj pšeničný chlieb)
- piecť vo forme je jednoduchšie ako v ošatke (ak aj prekysne, tak to nie je taká hrôza ako keď sa ti to stane v ošatke, vtedy pri vyklápaní úplne splasne)
- kameň/plech na ktorom pečieš daj do rúry hneď ako ju zapneš, ja dávam ešte jeden pech na spodok rúry do ktorého vlejem vodu na zaparenie (akurát sa začne dobre odparovať kým sa rúra vyhreje). Zaparovanie pomôže chlebu narásť, dočítala som sa že 10 min je akurát, potom už zápara nemá význam a treba vybrať tú vodu aby mohla dobrá kôrka vzniknúť
- tekutejšie (alebo skôr hydratovanejšie) cestá mávajú väčšie bubliny
- nebáť sa kysnutia v chladničke (pre mňa je to jednoduchšie, lepšie si viem rozložiť čas a nemusím byť kvôli chlebu celý deň doma)
- a cesto treba vždy poriadne premiesiť (ak sa v recepte nepíše inak-napr. nemiesený chlieb), ja nehávam robota asi tak 15 min., niekedy aj 20

0000010100063564000635880613377508310618
kajco
 kajco      06.03.2017 - 13:07:02 , level: 1, UP   NEW
pridavam sa do spolku, vdaka kvasku od kamaratovej mamky!
piekol som zatial tri chleby: prvy basic, druhy basic ale miesto vody pivo (Kocour Samurai IPA) a treti 5zrnny
2017-03-04%2014.52.32.jpg
basic pivovy - chut aj struktura super, ale to pivo som moc necitil teda, z coho som bol sklamany.. treba dat viac?

2017-03-04%2014.06.15.jpg
5zrnny - uplne prekvapenie, fakt bol vynikajuci aj napriek tomu ze som ho troooska spiekol

2017-03-04%2016.30.44.jpg
5rznny zvnutra


a vo finalne sme zrobili taketo swagove chlebicky:
2017-03-04%2016.30.03-3.jpg

ten 5zrnny urcite odporucam, velmi mi chutil.. postupoval som podla tohoto receptu: http://www.maskrtnica.cz/nadychany-petizrnny-chleb-z-kvasu/

000001010006356400063588061337750831061808330806
chocolat
 chocolat      18.04.2017 - 19:06:32 , level: 2, UP   NEW
ja robim so susenym drozdim, ale semiacka mozem skusit namocit.

inak
200g raznej
400g hladkej
4 lyzice zmesi semiacok (mak, tekvica, lan, sezam, piniove)
4 lyzice vlociek

0000010100063564000635880613377508275042
Sona
 Sona      03.01.2017 - 07:40:20 , level: 1, UP   NEW
Nemohlo byť lepšie - parádna knižka o kváskovaní + stojan na kuchárku (konečne sa mi nebude zatvárať a nebudú všetky zadrbané od jedla..)
20161228_1504021.jpg?w=736
a kameň na pečenie pizze/chleba - samozrejme odtestovaný hneď. Chlebík vzal to narezanie po svojom, asi ešte nebol úplne dokysnutý...
20161228_1504501.jpg?w=736

0000010100063564000635880613377508257774
Sona
 Sona      29.11.2016 - 08:31:53 [2K] , level: 1, UP   NEW
Zatiaľ fungujem tak, že čo pečenie to iný chlieb, tento krát to bol pivňák.
žitný kvások, miesto vody Lobkowicz Premium Ale (skoro celá fľaška). A ako bonus tekvicové a slnečnicové semienka.
Hodnotím ako zatiaľ druhý najlepší (vyhráva zemiakový), od piva určite chytil tmavšiu karamelovú farbu.
Popod hornú kôrku má obriu jaskyňu (do ošatky som stáčala o polnoci po koncerte a fľaške vína, takže som rada že vôbec vyšiel...)
20161127_182725.jpg?w=736

0000010100063564000635880613377508249943
Dee Dee
 Dee Dee      15.11.2016 - 07:33:53 [2K] , level: 1, UP   NEW
kváskový pšenično-ražný chlieb
IMG_8992.jpg
recept:
http://www.chutodnaty.eu/products/psenicno-razny-kvaskovy-megaokac/
(ja som nechala kysnúť iba dve hodiny, viac som nemala čas)

000001010006356400063588061337750824994308249957
Sona
 Sona      15.11.2016 - 08:17:31 , level: 2, UP   NEW
pekný ti vyšiel
Koľko čakáš kým rozkrojíš?

00000101000635640006358806133775082499430824995708250177
Dee Dee
 Dee Dee      15.11.2016 - 14:16:54 , level: 3, UP   NEW
až kým vychladne :)
(ak rozkrojíš príliš teplý, tak sa zničí, bude sa drobiť a môže zvlhnúť)

0000010100063564000635880613377508249943082499570825017708250194
Sona
 Sona      15.11.2016 - 14:54:36 , level: 4, UP   NEW
hej viem, že sa nesmie priskoro (ale dôvody som si už nepamätala-dobre vedieť)
ja som zatiaľ čakala vždy tak zo 3 hoďky, ale vždy mi to príde nekonečne dlho...veď to je ako malý darček, chceš kuknúť čo je vo vnútri:D

000001010006356400063588061337750824994308249957082501770825019408250643
Dee Dee
 Dee Dee      16.11.2016 - 07:46:59 , level: 5, UP   NEW
haha presne, hlavne ked vola cely dom z toho :D