login::  password::




cwbe coordinatez:
101
63539
63556
5915094

ABSOLUT
KYBERIA
permissions
you: r,
system: public
net: yes

neurons

stats|by_visit|by_K
source
tiamat
K|my_K|given_K
last
commanders
polls

total descendants::874
total children::152
58 K

show[ 2 | 3] flat

Myslíte si že má toto fórum do budúcnosti význam aj popri už existujúcich príbuzných fórach?
nie, malo by sa zmazať
 
0%
áno, téma by ma zaujímala podrobnejšie
 
0%
112 voted

skeptik0
ventYl0
Kuzmics0
m@rek0
IDENTITA0
lazyShepherd0
hvizdo0
Rience0
dobso0
tom_myto0
total trash0
sova_dlhochv...0
Sona0
Anth0
matt0
Tomáš, to ...0
zyn0
sancho0
tp0
hanynka0
obycajny vtak0
bifrost0
mikco0
your biggest...0
palik0
0
jahodisko0
smrtak0
miloxe0
zuza0
Rhoda0
jurov0
nArs0
Lilliana0
Cudo0
Fil0
scyth0
typ1
dagga1
vlastos2
andread2
Barix3
ode3
asety3
JFK KLF3
6*3
vshivak3
k0zmonAut3
LP3
Banba5
wo.hu5
b.b.5
svetielko5
holdsun5
~ cosmic lau...5
dp5
out yonder5
salma5
zeromind6
čo7
lub0s10
haro10
hooger10
jancula[Lock...10
mamaralo10
milton10
hushko10
skurka10
TeoHaxtebl10
Kwisatz Hade...11
olaF12
shereel12
Kubo..12
Floky12
erik_kollar12
Huto12
masaker_mudr...12
merien12
picollo12
kljucevskaya12
orsted12
eirwen12
tybyk12
ni12
tramalia12
skii chrt[Lo...12
*amanita*12
vposled12
lubomier.sk12
Toneja13
ZuZ14
kybu14
escaline[Loc...14
chory nos14
and.14
_tenaten_14
jedlovec15
_____15
zapalka15
XXY15
zu*15
Seahorse15
Siren15
mrkqua15
basuu15
rozmarin15
Alenie15
bira15
pyxel15
vlnka15
janicka[Lock...15
AGDAX16
jezek17
paradigm shift17
ci boha18
baranok1118
doctoor18
//18
badulick18
urza18
jevgenij18
humaton19
been there19
nadia19
kris rubin19
palino19
zdienka19
Iluviel19
luxul19
mkrsp19
abana19
bozena19
mischele20
Kubris20
frwolf20
Crevo20
(baky)20
kokains_myths20
*sykorka*21
Selest21
bylinka22
zuzka22
v.22
janella22
e-burger22
Amber23
61823
TcHai23
mzpx24
evil fufu25
binary riot25
ivik25
inspiracia26
mental shape26
Vipo28
Shalko28
efia28
bashka29
vrq29
sietdobra.sk29
Polk:o)29
killya29
mikmak30
cicimbrus31
nana31
Trpaslik31
and.ray32
where is Jes...32
dnes nie je ...32
Takmersen33
aarin33
rentboy33
jahro33
podsmrek33
uwe filter37
drobna38
mauna loa38
Chimera38
sono39
chelly41
kuku42
kuky42
krocht43
Nu3a43
Ty43
Ciny46
scarce47
daemonique47
Dorian47
deathangel48
dlhy48
eev49
Mathé49
laume49
Vietor51
_51
schubro53
Klotylda53
chalmo53
sad&kvet53
farebna53
kyberbubus53
rach54
kamikadze[Lo...54
judit.54
darmozrac54
maioiam57
gutta57
nezvucil58
a nk l60
kik.63
neppal64
hushush66
s772
174472
Ghani72
yshish74
hvrn78
cuco80
barborella80
idecko81
maima81
Lucsia86
harpi88
mono88
90
jeviko91
Janko3391
skera94
vortex100
Nika Mi100
Macarat102
NoC102
zack110
dusanson110
vesina110
roger112
sujka116
Odi116
king Ak117
z120
gizyka121
ixtri134
send some love137
ksyz139
nacks139
kostja140
The Royal Ca...140
emko140
polar141
.KaBka.146
BRIAN WASHING146
robo150
Zakladám toto fórum za účelom predávania si informácií ohľadne záhradkárčenia a chovania domácich zvierat určených na vlastnú spotrebu.
vítaná je fotodokumentácia, odporúčaná literatúra, prípadne akýkoľvek tip k téme.
ak sa tu nájdu vášniví zahradkári, ktorí pestujú rastliny aj na semeno, stálo by za to porozmýšľať aj o možnosti výmeny osvedčených odrôd :) Osobne sa zatiaľ nepovažujem ani tak za záhradkára ako za nadšenca. Zaujímajú ma vaše skúsenosti s kombinovaním rastlín, prirodzené spôsoby hnojenia, postrekovania rastlinnými preparátmi, pestovanie byliniek, zeleniny, netradičný prístup k chovaniu hydiny a iných domácich zvierat (napríklad ponechávanie voľného výbehu králikom a pod.)
v podstate sa môžete podeliť s akými koľvek skúsenosťami týkajúcimi sa pestovania rastlín (od sadenia cez stavanie sklenníka až po budovanie pivnice, kompostovanie a spracovanie rastlín)


95730792.jpg

postupne sa budem tiež snažiť prihadzovať informácie ktoré mám k dispozícii, zatiaľ dávam do linkov niektoré knihy v pdf formáte na stiahnutie:
Geoff Hamilton - Biozahrada

Bohumil Hradil - Česká biozahrada (pestovanie plodín podľa zásad ekologického hospodárstva v našich zemepisných šírkach)

Lunární zahrada (pestovanie plodín podľa fáz mesiaca)

Kliková - biozahrada

Kalina - kompostování a péče o půdu
Brookes - všetko o zahrade

Dlouhý - architektura zahrady

Pízl - Rok v biozahradke

Stamm - Pěstování na vysokých záhonech

Svoboda - Kompletní návod na vytvoření ekozahrady

John Seymour - The Complete Book of Self Sufficiency


OZ SOSNA - kurzy prirodného zahradničenia, semenná banka starých a pôvodných odrôd
http://sosna.sk/
http://gengel.webzdarma.cz/
stránka o starých a okrajových odrodách


KALENDÁR výsevných dní


Spriaznené fóra
príbuzné fórum o pestovaní a zbere byliniek

pestovanie rastlín

záhradkárstvo a pestovateľstvo

Office Growers

Permakultúra





0000010100063539000635560591509408554997
dobso
 dobso      17.10.2018 - 22:54:32 [41K] , level: 1, UP   NEW
Tak a dnes som dozberal.

Asi 300-500kg jablk a hrusiek je v pivnici, 25 litrov palenky v demizone a na jar pojde do kotla este sud sliviek so sudom booskopskeho, a dva sudy hrusiek neznamej odrody.K tomu sme so susedom zasterilizovali 60 litrov mustu, a podla odbytu u deciek sme mohli kludne viac. Dalej 6 bedni orechov (a dalsie 3 pre susedku Vierku co zije z invalidneho, aby mala z coho kolace vnucatam robit). Pokusne som zavaral v malych davkach aby som vedel co ma zmysel a co ne - kompot z hrusky maslovky, ceresni, hruskovy lekvar aj 24 hodinove povidla, jablkove pyre (to je u deti terno tlacia to odusu), a struhane jablka na zimny kolac. A ususili sme 150+kg jablk a pokusne 10kg kžížal z hrusiek (mnam paradne su).

Akurat ma sere ze pocas ceresnovej sezony som bol na Zvolenskych lazoch a na Polane, co ma zaroven nesere kedze som bol na Zvolenskych lazoch a na Polane a navstivil som aj legendarnu Slatinku plnu symaptickych mladych dobrovolnicok (tak mladych ze som sa bal ze ma nejaka oslovi ujo). Bohuzial chvalabohu.

Buduci rok tipujem ze bude uroda biedna, stromy si oddychnu, dnes som prehodil slovko s dievkami zo stajni odnaproti tak hadam vybavim hnoj a poriadne to tu zahadzem hovnom. A budem s napatim sledovat ako sa osvedci ovocna pivnica pocas zimy, solarny ostrovny system sluziaci na osvetlenie funguje skvele, a uz teraz viem ze skrz vykyvy pocasia chcem pasivne vetranie riadit a ze to uz musim dokoncit. A ze potrebujem velky podzemny zasobnik na dazdovu vodu, lebo sucha budu horsie a horsie. A pomaly sa ucim ktora odroda kolko vydrzi a kedy je fakt ten pravy cas ju zozrat a na co sa da pouzit - uz takmer neziju ludia co to poznaju, retaz sa roztrhla..

Ale je to taky fajn dochodcovsky pocit, ked sa stavim cestou na kavu u fotrovcov a donesiem im malu bednicku plnu najvonavejsich najcvachtavejsich hrusiek jake proste v obchode nikdy nemaju, a jablka, tentokrat obrovite Solnohradky aj mensie renety neuveritelne lahornej chute, a orechy, a flasku palenky. Nemali by to vlastne robit oni?:) alebo ked si lahnes do travy, tvaris sa ze klieste neexistuju:) a pozorujes datla jak krmi mlade, a tie dute stromy tam ostavaju, aj ked picu rodia, teda, okrem datlov a zln a sykoriek, a z kopy haluzi z jarneho rezu na teba utocne dychci jezko a dalsie tvory. A namrte motylov, snazim sa kosit hala bala a vynechavam a vzdy cosi kvitne. Oaza v pusti poli a intensivnych luk.

Stretavam sa s chaluparmi, aj domacimi. Malokto uz sadi ovocne stromky. Rozmyslal som, ze by som sa tym raz mohol mozno zivit - zmladim im stare ovociny co kupili ci zdedili, dosadim mladymi, ale povodnymi nenarocnymi druhmi, zapestujem im korunky, naucim ich ako to skladovat. Dnes je tu v mode prerobit chalupu aby vypadala ako pred 200 rokmi ked ju postavili, mestania tu za svoje peniaze zachranuju architektonicke kulturne dedicstvo. Raz, mozno, bude v mode zachranit aj okolie - tych par arov za domom, tie stare hrusky, jablone, a mozno aj zemiaciska. Snad to bude trendy, snad im bude chybat tento diel do dokonaleho pocitu uniku z mesta. A snad to bude mat kto robit.

Buduci rok, mozno, posadim stromy zo semienka - hrusky, jablone, slivky, duby, javore, oskeruse, buky, bresty, lipy, gastany aj orechy, a mozno to vydrzia par rokov a potom ich rozdam po okoli. Chaluparom, domacim. Aby ta krajina stracala o kusok pomalsie.

A este - susedia tu maju po X generacii kus lesa, a bez okolkov priznavam ze je to najkrajsi les v ktorom sa tazi drevo aky som kedy videl. Dnes som sa bavil s majitelkou Ankou. Beru len kolko potrebuju, nepredavaju. Ona aj jej muz Maju cit, vnimaju, su rozruseni, vedia opisat preco, ale usmievaju sa, snazia sa. Zaujimavy rok, aj ta cast v meste aj v alternativnej realite.

000001010006353900063556059150940855499708560187
smrtak
 smrtak      01.11.2018 - 13:45:02 , level: 2, UP   NEW
sikovny zemepan ;)

000001010006353900063556059150940855499708555807
ode
 ode      20.10.2018 - 22:56:24 (modif: 20.10.2018 - 22:56:42), level: 2, UP   NEW !!CONTENT CHANGED!!
Elzéard Bouffier!!

000001010006353900063556059150940855499708555342
scyth
 scyth      18.10.2018 - 21:23:40 , level: 2, UP   NEW
ked dostavam dom a budem mat cas na zahradu s tebou by som sa chcel kamaratit

000001010006353900063556059150940855499708555278
cocacoala
 cocacoala      18.10.2018 - 16:37:15 , level: 2, UP   NEW
300-500 kil? uz to nerob najebany ;)

000001010006353900063556059150940855499708555199
miloxe
 miloxe      18.10.2018 - 13:26:47 , level: 2, UP   NEW
Dobšo a vydržia tie slivky a hrušky do jari?

00000101000635390006355605915094085549970855519908555209
dobso
 dobso      18.10.2018 - 13:50:26 (modif: 18.10.2018 - 13:50:57), level: 3, UP   NEW !!CONTENT CHANGED!!
Kvas myslis? Slivka a jablko moze kludne aj zmrznut, pri hruske je to trosku riziko ale ak nezavne hned zima mozno okolo silvestra palim zalezi od picasia.. hrusky du cerstvo v sude

0000010100063539000635560591509408554997085551990855520908555221
miloxe
 miloxe      18.10.2018 - 14:10:57 , level: 4, UP   NEW
Hej kvas. No ja mám teraz tri sudy hrušiek, štyri sliviek a jabĺk bude hádam aj päť :)

Jablká viem že vydržia, sliviek som mal raz pol suda vonku asi dve sezóny a v pohode to bolo stále. A hrušky som už dva krát pálil až vo februári, ale my máme také neskoré, len minulý víkend sme zavreli posledný sud.

Ja sa skôr zmrznutia bojím prekvasenia. Tento rok vyzerá byť zase o čosi teplejší.

000001010006353900063556059150940855499708555199085552090855522108555241
dobso
 dobso      18.10.2018 - 15:03:21 , level: 5, UP   NEW
Jobtreba to merat, ja o 6 tyzdnov odmeram a uvidim

000001010006353900063556059150940855499708555188
mirex
 mirex      18.10.2018 - 12:34:12 , level: 2, UP   NEW
Pekne, je fajn ze to niekoho bavi. Mna nie. Ale idem teraz sadit 8 ovocnych stromov. U nas su na to ti starsi, mladi ani nie.

000001010006353900063556059150940855499708555173
zoje
 zoje      18.10.2018 - 12:01:52 , level: 2, UP   NEW
krasne veci =]

000001010006353900063556059150940855499708555147
Trilobite
 Trilobite      18.10.2018 - 11:08:02 , level: 2, UP   NEW
sa pripravujes na vojnu?

00000101000635390006355605915094085549970855514708555210
dobso
 dobso      18.10.2018 - 13:51:52 , level: 3, UP   NEW
Ne ja len zerem vela ovocia, porozdavas po rodine a tak.

0000010100063539000635560591509408554997085551470855521008555222
Trilobite
 Trilobite      18.10.2018 - 14:12:57 [1K] , level: 4, UP   NEW
ja by som sa pripravoval na vojnu...

000001010006353900063556059150940855499708555077
nubilis
 nubilis      18.10.2018 - 08:50:09 , level: 2, UP   NEW
to pyre sa robievalo aj u nas. mix jablka a hrusky a tiez sme to tlacili jak o zivot :D

000001010006353900063556059150940855499708555074
benedict glasscock
 benedict glasscock      18.10.2018 - 08:44:34 , level: 2, UP   NEW
kedy bude kostovka, dojdem aj na peknu cestu bars, kvoli tomu. Aj petang si zahram.

00000101000635390006355605915094085549970855507408555125
dobso
 dobso      18.10.2018 - 10:38:24 , level: 3, UP   NEW
petang je dnes, ak prides donesiem ti trochu na ochutnanie. Od 17:00 v bistre Optimista (konecna elektricky 3 a 5 a 7).

000001010006353900063556059150940855499708555065
azazel
 azazel      18.10.2018 - 08:36:25 , level: 2, UP   NEW
Ta palenka, to bude na cierno 5 tisic litrov?

00000101000635390006355605915094085549970855506508555135
dobso
 dobso      18.10.2018 - 10:48:38 , level: 3, UP   NEW
ak ta to ukludni ukazem ti danovy doklad, tusim ho este volakde mam odlozeny:) Ja parak nemam, ani lis na ovocie, ani susicku, v com sa da snazim sa vyuzivat spolocne zariadenia (obecne ci sukromne).

000001010006353900063556059150940855499708555063
misyar
 misyar      18.10.2018 - 08:33:50 , level: 2, UP   NEW
K!
este jeden hint na jablcka -> Cider. Ja som skusal tento rok prvy raz a celkom spokojnost.

00000101000635390006355605915094085549970855506308555120
hvizdo
 hvizdo      18.10.2018 - 10:22:42 , level: 3, UP   NEW
nepodelis sa s navodom?

0000010100063539000635560591509408554997085550630855512008555155
misyar
 misyar      18.10.2018 - 11:15:44 (modif: 18.10.2018 - 11:17:01) [5K] , level: 4, UP   NEW !!CONTENT CHANGED!!
navodov je dohladatelnych vela, ja som robil nasledovne

1. vylisovany must osetrit pyrosiricitanom (Borken) podla navodu a nechat 24 hodin odstat -> pokori to neziadauce divoke kavsinky a ine mikroorganizmy
2. do kvasnej nadoby prisypat Cider kvasinky podla mnozstva mustu (ja som pouzil Bulldog sweet cider yeast - obsahuju umele sladidlo takze si netreba robit starosti s dosladzanim/ prerusovanim kvasenia)
3. Nechat kvasit s kvasnou zatkou pri doporucenej teplote (20-25C) tyzden az dva (kym prestane aktivita - bublanie zatky).
4. Flasovanie do flias s tlakovou zatkou s pridanim dextrozy (ja som dal 6g na liter)
5. dokvasanie v flasi (produkcia CO2 - bubliniek) ~dva tydzne pri teplote 20-25C

000001010006353900063556059150940855499708555063085551200855515508555287
Kusok
 Kusok      18.10.2018 - 17:39:39 , level: 5, UP   NEW
aku to ma voltaz?

00000101000635390006355605915094085549970855506308555120085551550855528708555336
misyar
 misyar      18.10.2018 - 20:46:55 , level: 6, UP   NEW
6-7

000001010006353900063556059150940855499708555063085551200855515508555213
dobso
 dobso      18.10.2018 - 13:53:25 , level: 5, UP   NEW
A ono to aj vydrzi ci to by si musel pasterizovat ci ako?

00000101000635390006355605915094085549970855506308555120085551550855521308555228
misyar
 misyar      18.10.2018 - 14:31:06 , level: 6, UP   NEW
malo by vydrzat nepasterizovane

Definition of Real Draught Cider & Perry:

Ingredients
The liquid content before fermentation must consist entirely of non-pasteurized apple (cider), or pear (perry) juice
No apple or pear juice concentrates to be used.
Normally, only the sugar naturally available in the fruit should be used to cause fermentation, but in years when the level of natural sugar in the fruit is low, the addition of extraneous sugar to aid fermentation is acceptable.

Process
No pasteurization to take place during the production process.
No added colourings to be used.
No added flavourings to be used, except pure fruits, vegetables, honey, hops, herbs and spices, yet no concentrates, cordials or essences.
There must be no artificial carbonation for draught products.
Sweetener may be added to fully fermented Cider/Perry to make it sweet or medium.
The addition of water is permitted to bring the alcoholic content of the Cider/Perry down to the level required by the producer. Ideally, however the minimum juice content should not be lower than 90% volume.
No micro filtration allowed (this takes all the yeast, leaving a "dead" product).
http://www.camra.org.uk/more-about

000001010006353900063556059150940855499708555063085551200855515508555161
superpussy
 superpussy      18.10.2018 - 11:23:19 , level: 5, UP   NEW
najlepsi cider co som kedy pil

00000101000635390006355605915094085549970855506308555120085551550855516108555162
misyar
 misyar      18.10.2018 - 11:24:20 , level: 6, UP   NEW
dikycko :)

000001010006353900063556059150940855499708555063085551200855515508555157
hvizdo
 hvizdo      18.10.2018 - 11:18:20 , level: 5, UP   NEW
super diky, aj mas nejaky overeny eshop na tie kvasinky a siricitan?

00000101000635390006355605915094085549970855506308555120085551550855515708555160
misyar
 misyar      18.10.2018 - 11:19:39 [1K] , level: 6, UP   NEW
kvasinky-> svojepivo.sk
borken som zohnal v http://www.retrogeria.sk (OC Retro)

0000010100063539000635560591509408554090
dobso
 dobso      15.10.2018 - 19:30:39 [17K] , level: 1, UP   NEW
Minulu sobotu sme boli zbierat jablka na susenie, boli sme styria. Non id brat a non id Floyd cestou tam vypili flasu rumu a pocas kratkej zastavky v Jablonici sa im podarilo dostat do krcmy kde si dali po dve borovicky. Ich uloha znela jasne - nazbierat 70kg z odrody booskopske (kožuchy). Ja som zatial s matusom zbieral orechy. Oni poctivo makali, na rebriku balansovali bezstarostne..

Ked dozbierali nastala kratka roztrzka, lebo mne sa ich 70kg zdalo byt realnych 120, ale nedali sa a ze trepem a oni vedia atd atd, rezignovane som to odviezol panovi Haruscakovi do susiarne nad Starou Turou.
Dnes som bol po to - ususil nam 156kg jablk :)))
Najebanych uz viac neberem:)

000001010006353900063556059150940855409008554493
smea
 smea      16.10.2018 - 17:53:53 , level: 2, UP   NEW
dobsik a to ste jak krajali tolko kilo jablk ?