login::  password::




cwbe coordinatez:
101
63564
63588
4928838

ABSOLUT
KYBERIA
permissions
you: r,
system: public
net: yes

neurons

stats|by_visit|by_K
source
tiamat
K|my_K|given_K
last
commanders
polls

total descendants::
total children::33
15 K

show[ 2 | 3] flat

chystate si kupit domacu pekaren?
ani by som nechcel
 
0%
ano
 
0%
nie
 
0%
uz mam
 
0%
21 voted
mate domacu pekaren?
ano
 
50.0%
nie
 
50.0%
28 voted

Mir20
Punani0
culinko0
maaca0
tom_myto0
Lester0
bogues0
Aqw3R0
stenlis0
pyxel0
ynpi0
Midnight Mis...0
hooger0
kcs0
Tomik0
milton0
sandius0
milon0
iliT0
Lucsia0
Fil0
t0
erik_kollar0
ruy0
mizutama0
eirwen0
catiga0
your biggest...0
(baky)0
Matia0
lubomier.sk0
netvor0
SmileButtoN0
evil fufu0
soonic0
vlku0
magenta0
spectre0
mazhead0
Wonderik0
eyes wide open0
huno0
Takmersen1
kleine.nana1
mirex2
ksyz2
miloxe2
Anjel Svetla2
jaRo2
xado3
kostja3
sad&kvet3
maima3
dancinka3
pepsi3
alice3
caramba3
vavo8883
maraki3
jinx3
lilith3
Method5
rb5
ivik5
astrud5
zednik10
howienko11
flu22
FLESh22
SixthSense24
-sXero-25
carla32
Domáce pekárne & recepty

Fórum pre vlastníkov pekární, ktori si chcú rozsirit obzor receptov, podeliť sa s ostatnými o skúsenosti.
Taktiež pre ludi, ktori este pekáreň nemajú, ale uvažujú o kúpe.


!!!Topic bude doplnany priebežne vasimi receptami a taktiez aj značkami, ktore poznate!!!

popis obrazkupopis obrazkupopis obrazkupopis obrazku



modely pekárni

moulinex panasonic eta concept
mensi zoznam pekarni aj s popisom

recepty

domáca knedla




vychytavky

velmi sa "drolil" chlieb - by tralala
Ako si vybrať správnu pekáreň - by mizutama

zaujímave linky

chlebovezmesi.sk by ea
chleba.sk by ea

*topic in progress




0000010100063564000635880492883807313231
Matia
 Matia      03.09.2013 - 20:23:50 , level: 1, UP   NEW
ole, nejake rady na simple recept ? mam doma kupenu raznu muku chlebovu, 1150, mam susene drozdie, potom bezne muky, a chcel by som pre zaciatok spravit nieco simple, zatial som pouzil len tie predpripravene muky kde staci pridat vodu, to sa podarilo velmi slusne, pekaren je ETA duplica vitae , hlavne by som potreboval vediet objemy a pomery, dikes :)

0000010100063564000635880492883806953762
lubomier.sk
 lubomier.sk      05.12.2012 - 00:29:21 , level: 1, UP   NEW
Po pár rokoch pečenia som nedávno zistil, že už nepotrebujem váhu a odmerky ale viem chlieb upiecť odhadom. Treba to počas miesenia dolaďovať ale výsledok je subjektívne lepší. Napr. včera bolo cesto trošku suché, tak som tam namiesto vody dal trošku bieleho vína čo som mal po ruke a namiesto mlieka bryndzu. A voila, jeden z najlepších kusov. :)

0000010100063564000635880492883806856765
SYNAPSE CREATOR
 mischele      30.09.2012 - 13:24:52 [37K] , level: 1, UP   NEW  HARDLINK
dali sme sa na pečenie domáceho chleba
chlebik.jpg
toto je druhý pokus , na rozdiel od prvého sme pridali asi 1/6 celozrnnej múky, ubrali z droždia (dali sme len pár štipiek) a pridali asi 50g tekvicových semienok

postup na výrobu menšieho chlebíka na nedeľné ráno pre dvoch veľkých a jedného menšieho hladoša:
v sobotu večer v miske rozmiešame asi 1/8 kocky droždia v teplej vode
pridáma
cca 300g hladkej múky T650
cca 50 celozrnnej múky
polievkovú lyžicu octu
polievkovú lyžicu soli
polievkovú lyžicu mletej rasce
premiesame, zakryjeme, dáme do chladničky najlepšie cez noc
ráno cesto vyklopíme na pomúčenu dosku
pridáme tekvicové semienka, vytvarujeme bochník, dáme na papier na pečenie, zabalíme do utierky a počkáme ešte asi hodinu
medzi tým hodíme sklenenú misu aj s pokrývkou do trúby na 200°C asi na 20min.
po hodine kysnutia dáme cesto do misy a vrátime do trúby na 15min prikryté, potom odkryjeme a pečieme ešte 20 min. odkryté. keď chlebík zhnedne, vyberieme ho z tŕuby, potrieme vodou a vyklopíme z misy a strhneme papier. počkáme až vychladne a nakrájame.
my sme si k nemu dali vajíčkovu nátierku. šmak:)

0000010100063564000635880492883806805481
ma
 ma      26.08.2012 - 15:18:02 , level: 1, UP   NEW
chyba tu forum o peceni chleba, toto je bohuzial prilis zamerane na spotrebice - imho dost zbytocne.
mam sice doma pekaren ale poslednou dobou zvyknem v trube piect kvoli lepsej korke - napriklad nieco taketo:
Vollkornbrot – German Whole Rye Sourdough
vynikajuci ultrazdravy recept a chlieb sa nepokazi aj 2 tyzdne

000001010006356400063588049288380680548106809899
eyes wide open
 eyes wide open      29.08.2012 - 12:53:14 , level: 2, UP   NEW
take forum sa nachadza v http://kyberia.sk/id/6133775

00000101000635640006358804928838068054810680989906810438
lubomier.sk
 lubomier.sk      29.08.2012 - 20:01:59 , level: 3, UP   NEW
Prelinkúvať.

00000101000635640006358804928838068054810680989906810135
ma
 ma      29.08.2012 - 15:13:50 , level: 3, UP   NEW
akym sposobom sa da toto forum najst? ma to totiz parent Kuchynka co je volajaka noda s templetom 2521391 a tam je to forum pridane kde? akoze medzi diskusiu niekde zahrabane na konci? Malo by to byt pridane do varenie & mnamham co je o 2 nody vyssie aby to bolo spravne najditelne.

0000010100063564000635880492883806805481068098990681013506810139
jonas
 jonas      29.08.2012 - 15:20:56 , level: 4, UP   NEW
opravil som to

000001010006356400063588049288380680548106809298
lubomier.sk
 lubomier.sk      28.08.2012 - 20:56:56 , level: 2, UP   NEW
Miesiš to ručne? Super featurka na pekárni je ohrev počas kysnutia (a miesenie of course).

00000101000635640006358804928838068054810680929806809879
ma
 ma      29.08.2012 - 12:42:27 , level: 3, UP   NEW
konkretne tento chlieb netreba nejako velmi miesit takze rucne je to najrychlejsie. predtym som daval do pekarne miesit napriklad ked som robil ciabattu ale mam pocit, ze to miesenie nebolo moc ucinne a mal som lepsie vysledky s rucnym mixerom - hlavne ked bolo v recepte ze 15 minut poriadneho miesenia.
ohrev pocas kysnutia je fajn, to obcas vyuzivam :)
inak posledne som riesil napriklad recept https://www.azcentral.com/style/hfe/recipes/articles/0319bread0319rec01.html
z knihy http://www.artisanbreadinfive.com/ velmi prakticke na taky klasicky chlieb alebo pizzu. iba rozmiesas (nemiesis), nechas par hodin vykysnut a das do chladnicky. v den pecenia co moze byt aj o par dni len vyberies, nechas chvilu vonku postat a rovno sup do truby - takze rychlovka. jedina nevyhoda je, ze musis mat v chladnicke nakysnute cestu, co je celkom velka zalezitost :)

0000010100063564000635880492883806382986
Fil
 Fil      13.12.2011 - 12:24:34 , level: 1, UP   NEW
kebyze dnes riesite kupu toho zariadenia, ktory by ste si vybrali? ja sa zatial snazim zorientovat a toto mi bolo odporucene s dobrymi referenciami.
http://www.mall.sk/domace-pekarne/moulinex-ow-502330?v=443373

000001010006356400063588049288380638298606383213
iliT
 iliT      13.12.2011 - 14:00:13 , level: 2, UP   NEW
mame podobnu moulinex uz par rokov a funguje perfektne (pouzivame ju v priemere 2xtyzdenne)

0000010100063564000635880492883805191030
ea
 ea      23.02.2010 - 10:34:29 , level: 1, UP   NEW
http://www.chlebovezmesi.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=7&Itemid=4

000001010006356400063588049288380519103005191266
ea
 ea      23.02.2010 - 12:17:07 , level: 2, UP   NEW
http://www.chleba.sk/

000001010006356400063588049288380519103005191176
kleine.nana
 kleine.nana      23.02.2010 - 11:33:15 , level: 2, UP   NEW
z tychto sme uz vyskusali celozrnny a vital, velmi chutne a nadychane.

00000101000635640006358804928838051910300519117605191233
ea
 ea      23.02.2010 - 11:58:34 , level: 3, UP   NEW
ju, nám tiež chutil :)
snáď hodné do topicu

0000010100063564000635880492883805191030051911760519123305195853
mizutama
 mizutama      25.02.2010 - 13:33:46 , level: 4, UP   NEW
done

·水玉·

0000010100063564000635880492883805191030051911760519123305191525
kleine.nana
 kleine.nana      23.02.2010 - 14:07:59 , level: 4, UP   NEW
myslim, ze urcite:)

0000010100063564000635880492883805187271
ea
 ea      20.02.2010 - 17:56:24 (modif: 20.02.2010 - 18:02:43), level: 1, UP   NEW !!CONTENT CHANGED!!
?
niekto skusenost s SENCOR SBR930SS? ziadnu som este nemala, tak netusim. pre dvojclennu domacnost, podmienka bolo moznost umyvania v umyvacke.

Nerezová elektrická pekárna na chleba SENCOR SBR930SS je velmi užitečným pomocníkem do každé domácnosti. Pekárna je vybavena jedním hnětacím hákem a plně automatickou přípravou těsta, kdy stačí pouze vložit potřebné suroviny a zvolit jeden z 11 přednastavených programů.

Nechybí ani jeden speciální program pro přípravu džemu. Pokud je nějaké suroviny nutné vložit později, upozorní na to přístroj zvukovým signálem. Pekárna umožňuje připravovat chléb se třemi úrovněmi propečení kůrky (světlá, středně tmavá a tmavá).

Neocenitelno pomůckou je velký LCD displej s ukazatelem zbytkového času do a víko s průzorem, které umožní sledovat průběh přípravy i samotného pečení. Hnětací hák i forma na pečení jsou potaženy povrchem s antiadhezní úpravou pro snadnou údržbu. Formu je možné mýt v myčce na nádobí. Spodní strana pekárny je opatřena protiskluzovými nožičkami.

Parametry a specifikace:

Příkon:
600 W

Maximální objem chleba:
900 g

Počet hnětacích háků:
1

Časovač:
13 hodin

Počet přednastavených programů:
11

Příslušenství:
Odměrný šálek
Lžíce

000001010006356400063588049288380518727105188272
mizutama
 mizutama      21.02.2010 - 13:10:58 , level: 2, UP   NEW
ak mozem odporucit, tak tu znacku radsej nie,
samozrejme nie su drahe, ale kvalita . . . ehm.. nic moc

ina neprichadza do uvahy, lebo preco prave tuto?

·水玉·

00000101000635640006358804928838051872710518827205188280
ea
 ea      21.02.2010 - 13:15:05 (modif: 21.02.2010 - 13:16:40), level: 3, UP   NEW !!CONTENT CHANGED!!
hm, práve neriadila som sa vo výbere značkou vôbec. v ponuke som hľadala kovové telo, do 1000g a umyvateľnosť v umývačke. chlieb u nás až tak často nejde, preto bola idea mať suché zmesi a v prípade záujmu upiecť doma, párkrát za mesiac prípadne použiť na miešanie cesta iba.

dám si poradiť, máš nejaký tip v rámci preferencíí?

0000010100063564000635880492883805187271051882720518828005188355
mizutama
 mizutama      21.02.2010 - 14:07:45 , level: 4, UP   NEW
no mal by som, aj ked neviem cenovu relaciu,
ja by som odporucil toto : http://www.moulinex.sk/moulinex/prodsk.aspx?k=58&i=3513
ak pod kovovovym telom myslis nerezove [aj ked to neni celonerezove]
ale patri medzi kvalitne a spolahlive.
alebo mas daco ine vyhliadnute?

·水玉·

000001010006356400063588049288380518727105188272051882800518835505189045
ea
 ea      21.02.2010 - 21:39:29 (modif: 21.02.2010 - 21:42:47), level: 5, UP   NEW !!CONTENT CHANGED!!
hm, nejde v princípe iba o cenu. ja vyberám vhodný pomer cena výkon. podľa parametrov tam moc zásadný rozdiel nevidím, okrem toho že ten sencor má o 50W menší príkon a robí o 100g menší chlieb. tiež je kovový, ovládanie a funkcie majú takmer identické, akurát tvar iný. u moulinex nevidím zmienku o vyberateľnosti a možnosti pratia v umývačke. a rozdiel v cene je 90€. kde je ten catch? máš osobnú zlú skúsenosť s tou značkou? ja ju vôbec nepoznám.

00000101000635640006358804928838051872710518827205188280051883550518904505189190
mizutama
 mizutama      21.02.2010 - 22:35:49 , level: 6, UP   NEW
jo ta cena na ich stranke je ich vlastna, na inych netoch sa to da najst aj lacnejsie ;]

·水玉·

00000101000635640006358804928838051872710518827205188280051883550518904505189186
mizutama
 mizutama      21.02.2010 - 22:35:03 , level: 6, UP   NEW
no mam, dost zlu skusenost
robyl som na reklamacnom oddeleni v jednej elektro predajni.
moulinex ma vyberatelne a umyvatelne aj v mycke [aj ked staci len vyutierat bo je teflonova ta mysa, predpokladam aj sencore]

samozrejme aj moulinex sa moze tak isto pokazit, ale sencor by som si nekupoval
ja mam moulinex XXL [az 1,5kg chleba] a som velmi spokojny.

·水玉·

0000010100063564000635880492883805187271051882720518828005188355051890450518918605189425
ea
 ea      22.02.2010 - 15:04:09 , level: 7, UP   NEW
nič. prečo sa vyhýbaš byť konkrétny? veď bonzni zlý zákaznícky servis, zlý výrobok, alebo celá séria?

pretože mne to príde ako pomerne jednoduché zariadenie, rozdiely v cene pak chcem vidieť na zvýšenom komforte používania etc. tento rozdiel pri konkrétne našom porovnaní je úplne zanedbateľný.

000001010006356400063588049288380518727105188272051882800518835505189045051891860518942505189452
mizutama
 mizutama      22.02.2010 - 15:18:57 , level: 8, UP   NEW
nevyhybam sa konkretnej odpovedi, hovorim to vseobecne, SENCOR ako taky je kvalitovo na nizsej urovni. Je sice cenovo dotupny ale kazivost sa pohybuje okolo z 10 je 9 zlych.

·水玉·

0000010100063564000635880492883804962322
mizutama
 mizutama      19.10.2009 - 17:30:16 , level: 1, UP   NEW
Základné (nevyhnutné) suroviny na prípravu chleba:


Múka:
múka je hlavnou surovinou na prípravu chleba, podporuje kysnutie, zaisťuje pevnú štruktúru cesta.
Odporúča sa používať „silnú“ múku t.j. s vysokým obsahom lepku. Bežne však používam obyčajnú hladkú bielu múku (T 650).
Použitím celozrnných múk upečiete zdravší chlebík. Vo všeobecnosti platí, čím viac celozrnnej múky pridáte, tým hutnejší/menej nakysnutý bude výsledný chlieb. Aby nebol chlieb úplný „vybiják“, je potrebné dať aspoň 15-25% bielej múky.

Voda:
voda je spúšťač kvasenia, ale i hlavná zložka ktorá sypkú múku premení na elastické cesto neprepúšťajúce von bublinky plynov. Ideálne je použiť filtrovanú vodu z kuchynskej kanvice, zaujímavé črty dosiahnete, ak časť vody nahradíte polotučným mliekom, podmaslím či acidofilným mliekom. Vždy si dajte záležať na tom, aby voda nebola príliš studená – izbová teplota je optimum.
Vo všeobecnosti použijeme na 1kg múky 640 ml vody (tekutín), ak pridávame aj celozrnnú múku (saje viac vody), je potrebné zvýšiť objem vody podľa potreby.

Soľ:
soľ zvýrazňuje chuť chleba, spevňuje štruktúru lepku a tým pomáha počas kysnutia. Pri vkladaní do piecky je však vhodné myslieť na to, aby nebola vo veľkom množstve v tesnej blízkosti droždia. Mohla by znížiť jeho aktivitu.

Sušené droždie:
umožňuje vykysnutie chleba. Namiesto droždia je možné použiť kvas (viac v sekcii kváskový chlieb). Ak použijete čerstvé droždie, je potrebné pridať aj cukor. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že sušené droždie svojou chuťou chlieb neprehluší, kým pri čerstvom je väčšia šanca, že čosi pokazíte a chlieb nebude chutný.

bread-ingredients.jpg

Ostatné suroviny:


Ich použitie nie je nevyhnutné, avšak ich pridaním môžete chlebík vylepšiť.

Ocot:
pri použití octu nebude chlieb cítiť po kvasniciach. Jablčný ocot má jemnejšiu chuť.

Mlieko:
mlieko dodáva chlebu výživovú hodnotu, taktiež podporuje tvorbu lepku, obsahuje kyselinu mliečnu, čo je dobrá „potrava“ pre kvasinky. Mlieko ma aj emulgačný účinok, ktorý umožňuje docieliť pravidelnejšie komôrky v striedke.

Jogurt, kefír, acidofilné mlieko:
dodávajú výživovú hodnotu chlebu, podporujú kysnutie.

Cukor, med, melasa, javorový sirup:
sú výživou pre kvasnice, pridávajú chlebu chuť a množstvom cukru ovplyvníte vypečenie kôrky.

Semienka, orechy, kmín:
ovplyvňujú výživovú hodnotu a chuť chleba.

Tuky, olej:
tuky robia chlieb mäkkší a chutnejší. Takisto predlžujú lehotu skladovania tým, že prispievajú k zadržovaniu vlhkosti. Pridaním tuku vynikne chuť a vôňa kôrky.

Vitamín C:
kyselina askorbová pomáha zväčšiť objem chleba. Hlavne pri celozrnných chleboch pridajte trochu práškového vitamínu C alebo rozdrvenú tabletku.

me, i'm not

0000010100063564000635880492883804962308
mizutama
 mizutama      19.10.2009 - 17:22:14 (modif: 19.10.2009 - 17:22:48) [4K] , level: 1, UP   NEW !!CONTENT CHANGED!!
Múka je základnou pekárenskou surovinou. Získava sa z obilia viacstupňovým mlynským spracovaním zrna. Mlynské spracovanie obilia (mletie) je technologická fáza spracovania zrna obilnín pozostávajúca z mechanických operácií založených na postupnom drvení zrna obilnín s následným triedením a čistením.

popis obrazkupopis obrazkupopis obrazku

Zloženie múky:
Zo sacharidov zaberá hlavné miesto škrob (70-80 % hmotnosti) a z bielkovín tie, které po spojení s vodou vytvárajú tzv. lepok. Pšeničná múka obsahuje 10-12 % bielkovín, ražná 8-10 %. Obsah vody v múke je asi 14,5 %.
Okrem uvedených zložiek obsahuje múka tiež malé množstvo tuku (1-2 %) a vlákniny (1-2%).
Z výživového hľadiska sú dôležité minerálne látky, tzv. popoloviny, ktorých obsah je v rozmedzí 0,4-1,8 %. Vyšší je u tmavších, tzv. vysokovymletých múk, ktoré majú väčší podiel otrubnatých častí. Patria sem hlavne vápnik, fosfor, horčík, draslík, síra, ale aj selén.
Múka obsahuje tiež vitamíny - hlavne z B-komplexu, ktoré sú rozpustné vo vode: B1, B2, B3 a B6. Z vitamínov rozpustných v tukoch je to hlavne vitamín E.
Z prírodných farbív prevažuje v pšeničnej múke beta-karotén (provitamín A), ktorý jej dáva zamatové zafarbenie; v ražnej múke je to chlorofyl, ktorý jej dáva šedozelený nádych - tým ich od seba môžeme odlíšiť.
V niektorých návodoch k pekárňam sa dočítate, že je potrebné použiť chlebovú múku, múku T 1050 alebo silnú múku. Tu sa dočítate, čo znamenajú tieto pojmy.

Číslovanie múk – T
Pôvodne sa múky označovali typovým označením (napr. T 512), neskôr bolo toto označenie nahradené slovným názvom - napr. pšeničná múka hladká Špeciál nahrazuje pôvodnú hladkú múku T 650.
Typové označenie múky vyjadruje obsah minerálnych látok/popolovín v 100 gramoch múčnej sušiny. Napr.: Ak má múka 0,650 % popolovín v sušine, označuje sa: typ 650 = T 650.
Čím je číslo vyššie, tým je vyšší obsah minerálnych látok/popolovín a tým aj množstvo plnohodnotných okrajových vrstiev jadier. Jednoducho povedané - číslo udáva, aké vysoké je vymletie resp. koľko zo zrnka sa spracovalo. Vysoké hodnoty T čísla indikujú využitie vačšej časti zrnka a ale na druhej strane nižší obsah lepku, ktorý je dôležitý aby bolo cesto vláčne a udržalo v sebe bublinky plynov, ktoré vznikajú pri kvasení droždia či chemickej reakcii kypriacich práškov. Čím vyššie vymletie múky (vyššie typové číslo), tým viac minerálnych látok v múke, viac bielkovín, viac tukov, bielkovín a vlákniny a tým vyššia výživová hodnota.
Laicky povedané, ak použijete do chleba múky s vyšším typovým číslom, tým bude chlebík zdravší, ale bude horšie kysnúť vzhľadom na nižší obsh lepku a bude hutnejší. Treba nájsť rozumný kompromis. Ja do celozrnných chlebov dávam min. 15-25% bielej múky.

Pšeničné múky - Na pečenie chleba používajte hladké múky.
• T 400 - Pšeničná výberová polohrubá
• T 450 - Pšeničná hrubá
• T 512 - Pšeničná pekárská špeciál
• T 530 - Pšeničná múka hladká svetlá
• T 550 - Pšeničná múka polohrubá svetlá
• T 650 - Pšeničná múka hladká polosvetlá – vhodná pre pečenie chleba
• T 700 - Pšeničná múka svetlá, chlebová
• T 1000- Pšeničná múka hladká tmavá (chlebová)
• T 1050- Pšeničná múka chlebová
• T 1150- Chlebová múka
• T 1800- Pšeničná celozrnná

Ražné múky
• T 960 Ražná chlebová
• T 1700 Ražná celozrnná
Ražné múky obsahujú oveľa menej lepku ako pšeničné, preto ražné chleby bývajú hutnejšie.
Určite sa stretnete aj s inými typmi múk ako je pohánková, špaldová, amarantová a pod. O nich niekedy nabudúce. Niektoré z nich neobsahujú lepok a preto sú vhodné na bezlepkovú dietu.

Čo je silná múka
Silná múka je múka, ktorá má vyšší obsah lepku. Múky s nižším T číslom sú silnejšie a teda majú viac lepku a pri ich použití chlieb lepšie kysne (múka T650 - hladká biela má viac lepku, ako T1050 a ako T1800 - avšak T650 obsahuje menej pomletých obalových častí zrna a teda je menej zdravá ako múky s vyššími Tčkami).

Prečo nepoužívať 00 Extra bielu múku na pečenie chleba?
Čo sa týka obsahu lepku, múka 00 Extra ho má približne rovnako ako biela hladká múka (T650). Pekári múku 00 Extra používajú na rožky, chlieb by sa z nej skôr vysušil a bol by príliš bledý. Ak pečiete celozrnné chleby a bielej múky dávate iba trochu (10-20%), rozdiel medzi T650 a 00 Extra zrejme ani nezbadáte.

me, i'm not

0000010100063564000635880492883804960732
astrud
 astrud      18.10.2009 - 22:23:24 , level: 1, UP   NEW
uzitocne forum .)

0000010100063564000635880492883804952881
mizutama
 mizutama      14.10.2009 - 18:15:45 , level: 1, UP   NEW
Požadovaná veľkosť chleba
Dvojčlennej domácnosti postačí menšia pekáreň (hmotnosť chleba do 1000 g), viacčlennej domácnosti odporúčam kúpiť väčšiu pekáreň (1700 g). Veľkosť nádoby ovplyvní aj konečný tvar chleba. Menšie pekárne majú jeden hák a zväčša pečú chlieb na výšku, väčšie pekárne majú dva háky a pečú chlieb na šírku (počet hákov = počtu dier v chlebe, pokiaľ ich po poslednom miesení nevyberiete). Ja som si kúpila veľkú pekáreň, aj keď sme len dvaja, nakoľko veľký chlieb naporcujem do mrazáka a vydrží nám dlho. Do niektorých väčších pekární sa dá dokúpiť dvojnádoba, t.j. na jeden raz upečiete dva menšie chlebíky.

Časovač
Niektoré pekárne ho majú, niektoré nie. Premyslite si, či ho reálne využijete. Ja osobne mám radšej pekáreň pod kontrolou, a nakoľko často experimentujem, pei prvom miesení vždy potrebujem skontrolovať hustotu cesta a prípadne doliať/dosypať vodu alebo múku.

Výber programov
Niektoré pekárne majú špeciálne programy na ražný chlieb, džemy prípadne bezlepkové chleby. Niektoré pekárne majú aj vlastný program, kde si môžete nastaviť dĺžku jednotlivých procesov sami. Ja používam túto možnosť pri pečení kváskového chleba (predlžujem kysnutie).

Predhrievanie
Ak si kúpite pekáreň s prehrievaním surovín pred začiatkom pečenia, môžete suroviny do pekárne vložiť aj z chladničky. Inak ich budete musieť nechať zohriať na izbovú teplotu (napr. mlieko, cmar...).

Otvor do pekárne/automatický dávkovač semienok
Väčšina pekární má „kukátko“, niektoré majú namiesto tohoto otvoru automatický dávkovač semienok. Otvor je dobrá vec, ak chcete počas pečenia chlieb kontrolovať, automatický dávkovač zasa poslúži ak pečiete chlieb s odloženým štartom.

Rozmery pekárne
Treba zvážiť, aby sa Vám pekáreň zmestila tam, kam chcete, prípadne nezaberala veľa miesta na kuchynskej linke.

Motor
čím výkonnejší motor, tým hutnejšie cesto dokáže spracovať. Pekárne so slabším motorom môžu mať problém spracovať cesto z celozrnných múk.

Dizajn
Zvážte aj materál a kvalitu prevedenia pekárne, kovová vám vydrží dlhšie ako plastová

Cena

Dostupnosť servisu

me, i'm not

0000010100063564000635880492883804950578
wo.hu
 wo.hu      13.10.2009 - 12:51:32 , level: 1, UP   NEW
chlebikari, mam na vas otazocku. Nemam pekaren, ale chcel som uz davnejsie skusit upiect domaci chleba. Mozem to urobit aj v normalnej rure, napriklad vo forme na srnci chrbat? cesto by som asi vymiesil rucne.

diky