total descendants:: total children::768 70 K |
Slovo káva pochádza z arabskáho slova qahwah, ktorá pôvodne znamenalo víno. Kávovník pochádza z oblasti Červeného mora, pravdepodobne z Etiópie. Odtiaľ arabskí obchodníci prevážali otrokov, ktorí si kávové zrná brali so sebou ako potravu.Spočiatku sa kávové zrná žuvali.Zázrak ich premeny na voňavý nápoj pomocou mletia a prevarenia sa odohral až omnoho neskôr.
Prvé záznamy o pestovaní kávy pochádzajú už zo 6. storočia z Jemenu. V 13. storočí sa pestovanie, praženie a mletie kávy na prípravu záparu silnej chuti rozšírilo do všetkých arabských krajín. Kávu na európsky kontinent doviezli benátski kupci. Zhruba v 16. storočí sa v Oriente stala káva obľúbeným nápojom, hoci spočiatku nemala na ružiach ustlané. Jej konzumácii bránili predstavitelia cirkevnej i svetskej moci. Milovníkov kávy dokonca trestali. Previnilec si mohol vybrať: dať si vytrhnúť jazyk alebo sa dať zašiť do kávového žocha a zhodiť z mosta do rieky. Napriek všetkým zákazom si postupne káva vydobyla v tureckej spoločnosti významné postavenie. Od 17. storočia sa pitie kávy stalo módnou záležitosťou, kaviarne sa rýchlo rozšírili po celej Európe a stali sa obľúbeným miestom stretávania umelcov a intelektuálov, pre ktorých bola káva podporným prostriedkom tvorivých myšlienok. Dnes sa káva pije na celom svete, i keď každý národ má svoj vlastný spôsob prípravy a podávania.
![]() ![]() Káva je multikultúrna záležitosť a pitie kávy a zvyky sú ovplyvnené jednotlivými typmi kultúr. Lepšia káva je často tvorená zo zmesí brazílskych, kolumbíjskych a indických odrôd. Rozdiely medzi jednotlivými druhmi kávy počase spoznáte sami. napr jamajská Blue Mountain je jemnejšia (podlamňa najlepšia na svete), než brazilská Santos, a že Porto Rico ma ideálnu kyslosť, ale aj že havajská Kona je jednou z nejlepších káv na svete (tiež podľa niekoho). Takéto špičkovo kvalitné kávy majú ako spoločné vlastnosti veľmi jemnú ale pritom výraznú vôňu, prenikavú chuť vyváženú kyslosť, razanciu ale zároveň sú v chuti stopy po lesnom ovocí, orieškoch, kvetinách, vzácnych drievkach ... Dobrá káva eliminuje následky nášho ustaraného a uponáhlaného života. Usadí nás do pohody, pohladí nás na jazyku, zanechá nepopísateľnú chuť v ústach, pripraví nás na daľšiu činnosť a zároveň si s ňou oddýchneme.
Príprava kávy má mnoho spôsobov - od zalievania, luhovania, cez rôzne druhy filtrovania, až extrakciu tlakom (espresso):
- zalievaná + tureckákáva - Aeropress, Mokka Express, V60 drip, Chemex, French Press, džezva ... - 7 COFFEE BREWING METHODS ![]() ![]() ![]() http://www.doubleshot.cz http://www.kava.cz http://www.pekur.sk http://www.bio-obchod.sk/oddelenie/kava.htm http://www.kafe.sk http://www.kavicka.cz - zábavní server chat, novinky apod. http://www.kaficko.cz - kavárny a jejich historie http://www.edusan.sk/zdravoveda/kava.htm ••● @blazeNA ●••
|