login::  password::




cwbe coordinatez:
101
63564
2294753
5347426
6647042

ABSOLUT
KYBERIA
permissions
you: r,
system: public
net: yes

neurons

stats|by_visit|by_K
source
tiamat
K|my_K|given_K
last
commanders
polls

node viewed 3797 times
total descendants::12
total children::5
4 K

show[ 2 | 3] flat


urza0
rytier kozmo...0
zuzka0
,6181
Na konci apríla v čase púpav sme si urobili zásobu púpavového medu.

pupavy

pupavovy med

Púpavý med je skvelá náhrada včelieho medu pre alergikov, a okrem toho je strašne dobrý, a relatívne lacný oproti skutočnému medu. Výborný je na sladenie do koláčov, do jogurtov, do indických jedál, do pečené kura alebo na výrobu štipľavých hrozienok.
Zriedený funguje ako sirup na normálnu malinovku. Skrátka, lahoda.

Recept:
My sme dali asi 1000 kvetov púpavy bez stopiek (jemne opláchnutých) do hrnca, pridala som štyri nakrájané umyté citróny a zaliala asi 3 l vody. Celé sa to robilo v 9 litrovom hrnci.

Rozvarila som ich, keď to začalo vrieť, tak treba variť ešte asi 30 minút. Nechať vychladnúť a stáť 24 hodín. Ak sa zmestí, dať do chladničky, inak zakryť a nechaj stáť.

Precediť cez gázu alebo husté sitko.

Potom pridať 5 kg cukru, variť asi pol hodinu silno, potom ešte pomaly až do zhustnutia, asi 3 hodiny.

Potom horúce dať do pohárikov, zavrieť a prevrátiť na dekel asi na 10 minút a prevrátiť späť, nechať pomaly vychladnúť, hotovo.

viac fotiek z výroby: http://nachalupe.arien.sk/sk/Home/Pupavovy-med-je-sice-trochu-tekutejsi-ale-chuti-tak-ako-ma.htm




000001010006356402294753053474260664704206673538
melmoth
 melmoth      29.05.2012 - 22:45:43 , level: 1, UP   NEW
pekne pripomenutie, potesilo.
robil som aj ja tento rok, daval som tam polovicu trstinovy a polovicu krystalovy (tu sa to vola 'kide sokeri', je jemnejsi ako krystalovy).
cital som dost receptov ale pouzil som ten ktory som vyskusal uz minuly rok, takto znie:
" Štyri plné
hrste púpavy dáme do 1 litra studenej vody a pomaly zohrievame na bod varu. Keď tekutina vzkypí,
odtiahneme hrniec z platne a necháme celú noc stáť. Na druhý deň všetko prelejeme cez sito a odkvapkané
kvety vytlačíme oboma rukami. Do šťavy dáme len 1 kg cukru, premiešame a pridáme polovicu na plátky
nakrájaného a ošúpaného (ak je ošetrený chemickými látkami) citrónu. Citrón sirup trochu prikyslí. Hrniec
postavíme bez pokrievky na sporák. Keď chceme uchovať čo najviac vitamínov, zapneme sporák len na
najmenší plameň alebo najnižšiu teplotu. Tak zahusťujeme tekutinu bez varenia. Raz alebo dva razy celú
masu ochladíme, aby sme vyskúšali správnu hustotu. Sirup nesmie byť prihustý, lebo pri dlhšom skladovaní
by začal kryštalizovať, no ani pririedky, lebo po čase by skysol. Musí mať takú hustotu, aby sa dal dobre
natrieť na žemľu alebo chlieb s maslom, vtedy príjemne chutí.
"
... s hustotou mam ale problem, lebo podla receptu by som mal dostat husty sirup, taky ze sa da rozotriet na chlieb, ale ani minuly rok ani tento sa to nepodarilo (varil som to na miernom ohni az 2 hod - mozno malo ?)
Podari sa ti hustejsi med ????

Okrem toho som si vsimol ze aj ked sa vari na najmensom ohni, teplota tekutiny vystupila az k 70 stupnom !
Mam pocit ze ak si chceme uchovat co najviac vitaminov a mineralov tak by teplota nemala presiahnut 40-50 stupnov.

Inac na nete sa daju najst podobne recepty pre rozne bylinky, napr. prhlavu.

fajny recept, mas aj ine ?

00000101000635640229475305347426066470420667353806674124
svetielko
 svetielko      30.05.2012 - 10:51:05 , level: 2, UP   NEW
u nas je inak tiez cukor krupicovy a cukor krystalovy.
krystalovy ma vacsie krystaly, krupicovy ma len take male krystaliky.
ja im ale hovorim hromadne "krystalovy" cukor.

nas med je extremne riedky, tiez si myslim, ze by som ho mala tak styri hodiny varit, aby sa odparilo viac vody.
lenze my ho zas nemame vela, to minieme rychlo do kolacov a podobne, takze sa snad nestihne pokazit.

inak med nerobim iny, ale sirup ano.
napriklad bazovy, medovkovy, matovy. buduci rok budem robit aj agatovy, ked budu kvitnut agaty.

000001010006356402294753053474260664704206661038
:j4nc0
 :j4nc0      22.05.2012 - 09:17:05 , level: 1, UP   NEW
Moc zdrave to asi nebude, ked tam ide 5kg cukru na 3litre +/- to este sa pocas 3h varenia dost odpari imho...
Keby je mozne ziskat nerafinovany repny cukor, tak by to dostalo aj lepsiu farbu, aj viac nutricnych hodnot

00000101000635640229475305347426066470420666103806661780
svetielko
 svetielko      22.05.2012 - 14:59:40 , level: 2, UP   NEW
ano, suhlasim, na buduci rok urcite nie z normalneho cukru. ja som to robila na rychlo, takze som iny cukor nezhanala.

je to normalne zdrave ako suroviny, ktore do toho idu. nejem to velkou lyzicou trikrat denne, ale normalne pouzivam to namiesto cukru.;]

000001010006356402294753053474260664704206651331
losmonos
 losmonos      16.05.2012 - 07:55:45 , level: 1, UP   NEW
preco je to nahrada pre alergikov? ved to musi obsahovat aj pupavovy pel, nie?

00000101000635640229475305347426066470420665133106651449
svetielko
 svetielko      16.05.2012 - 09:30:14 , level: 2, UP   NEW
hm, ja v principe neviem, ako funguje alergia na med, ale ako tomu rozumiem, tak to nemusi byt len alergia na pel obsiahnuty v mede, ale aj na nieco dalsie, co suvisi s vcelami. dedukujem to z toto, ze clovek alergicky na med moze byt alergicky aj na pichnutie vcelou ale nemusi byt alergicky na pel.
no a kedze toto nie je med robeny vcelami, ale je to len cukor zmiesany s vyvarom z pupav, tak ti, co su alergicky na med, nie su nutne alergicky na pupavovy med.
ak je niekto alergicky na pel, tak musi sam vediet posudit, lebo pupavovy pel to rozhodne obsahuje.
mas o tom nejake blizsie informacie?

000001010006356402294753053474260664704206647196
RataFuck von Plachta
 RataFuck von Plachta      13.05.2012 - 22:54:08 , level: 1, UP   NEW
mna na tom odradza prave ten cukor co sa tam sype, inak je to fajn lahodka

... Sun Is Shining ...
yeeaaha :P

00000101000635640229475305347426066470420664719606647657
svetielko
 svetielko      14.05.2012 - 10:20:35 , level: 2, UP   NEW
nuz, bez cukru to nie je fajn lahodka, bez cukru je to nic, len pupavovy odvar.;]]]

pupavovy med je defakto cukor s pupavovou prichutou. to je jeho zmyslom. takze ked do neho clovek ide s ocakavanim, ze vyraba cukor s pupavovou vonou a prichutou, tak je vsetko v poriadku. pouzivam ho tak isto ako cukor, cize nie je to, ze zrazu zjem o 300 percent cukru viac. len proste cukor nahradim medom, lebo lepsie vonia a je tekuty.

000001010006356402294753053474260664704206647074
skurka
 skurka      13.05.2012 - 21:50:19 , level: 1, UP   NEW
tak u nas (ta3) sme pekne pozadu a takuuto pupavu mame prave teraz ...
aj som sa odhodlaval,a myslim ze to skuusim
dik

00000101000635640229475305347426066470420664707406647093
svetielko
 svetielko      13.05.2012 - 21:59:07 (modif: 13.05.2012 - 22:00:29), level: 2, UP   NEW !!CONTENT CHANGED!!
je to veľmi jednoduché, jediné, čo sa na tom dá pokaziť, je konzistencia medu, že bude príliš riedky. ako napríklad ten náš je. ;] ale keďže si to nedávam na chleba, tak vôbec nevadí, že je to riedke.
treba ho proste pomaly variť až kým nezhustne.

my sme to ako malí robili skoro každý rok s babičkou.

inak, napríklad naša chalupa je nad trnavou, a keď to porovnávam s bratislavou, tak vegetácia je o týždeň pozadu, skoro úplne presne. takže na tie tatry je to tiež akurát ešte o týždeň a pol neskôr.:)

0000010100063564022947530534742606647042066470740664709306658830
skurka
 skurka      20.05.2012 - 20:47:27 , level: 3, UP   NEW
pupavu som nazbieral vcera // podarilo sa

000001010006356402294753053474260664704206647074066470930665883006659161
svetielko
 svetielko      21.05.2012 - 00:54:24 , level: 4, UP   NEW
super!